Graditi se mora — Denis Šikljan u časopisu Yachts

GRADITI SE MORA — DENIS ŠIKLJAN U ČASOPISU YACHTS

 
 

Investitor s Krka sinonim je za luksuzne nekretnine na sjevernom Jadranu, a njegova tvrtka Degrad Development Group, uz gradnju visokokvalitetnih nekretnina, bavi se i razvojem i vođenjem investicijskih projekata.

 

O tržištu nekretninama, najatraktivnijim lokacijama na Jadranu te gradnji i prodaji luksuznih objekata, od kojih se posebno ističu ekskluzivne vile, dizajn apartmani te mediteranske kamene kuće, razgovarali smo s vlasnikom tvrtke Degrad Development Group koja je izuzetno dobro zastupljena u ‘svom’ okruženju, na sjevernom Jadranu.

Nazire li se oporavak tržišta nekretnina? Možemo li očekivati barem donekle povratak ‘zlatnog doba’ od prije 2008.?
Vrlo je nezahvalno prognozirati bilo kakvu budućnost, ali naznake su dobre. Doduše, ne radi nas samih, već radi zaista vidljivog oporavka gospodarstva u zapadnoj Europi i niskih kamata na štednju što motivira ljude da ponovo ulažu u nekretnine.

Vaša tvrtka gradi isključivo nekretnine za kupce visoke platežne moći, uspijevate li naći kupce za takvu vrstu nekretnina?
Nažalost, moram vas razočarati u smislu visoke platežne moći. Mi naime gradimo nekretnine za klijente srednje i vise platežne moći, a nikako visoke čije se cijene danas u svijetu broje u milijunima eura, dok su naše značajno jeftinije. 

Dakle, stvar je percepcije. Ono što se nama čini visoko, u razvijenom svijetu i nije baš tako. Međutim, uspijevamo naći kupce za svaki naš projekt. Dolaze nam iz susjednih država, trenutno s naglaskom na Njemačku, ali isto tako iz Austrije, Slovačke, Češke, Ukrajine... Naša najbolja preporuka su naši prošli projekti i mnogi zadovoljni kupci, kao i naš angažman u postprodaji u obliku stvaranja dugoročnog odnosa sa svakim pojedinim kupcem. Vrlo fokusirano radimo na pripremi projekta, kao i u realizaciji, gdje su naši klijenti dio tima što oni prepoznaju i uzimaju kao garanciju da će dobiti i više od onog što su očekivali.

Koliko je Jadran atraktivan kupcima nekretnina?
Odgovor nije baš lagan. Jadran je jako atraktivan, ima prekrasnu prirodu, ali nema sadržaja i zabave. Destinacije su slabe. Naime, pitanje destinacije je ključno. Svi žele kvalitetno provesti vrijeme, bilo kao turisti ili kao vlasnici nekretnina, na dobroj destinaciji. A to je ono što nama fali. Degradirali smo destinacije lošom ponudom, divljom gradnjom i lošim menadžmentom. Svi dobro znamo da je arhitektura bitan element destinacije, i ona čini neku destinaciju poželjnom, ugodnom i atraktivnom. Mi još nismo nepovratno uništili naše destinacije, ali u narednim vremenima moramo biti jako pametni u njihovom razvoju. Moramo imati cilj, a to je da budemo u vrhu, jer za to imamo potencijala.

Gdje nalazite ideje za nove projekte?
Mi ne kopiramo projekte, ali pratimo trendove. Posjećujemo sajmove po čitavom svijetu, slijedimo nove paradigme arhitekture koja je povezana s novim načinima življenja i stanovanja te osmišljavamo nove projekte dvije godine prije same realizacije. Trenutno radimo na projektu Lunta Mare, koji za sada držimo u tajnosti i s njim ćemo krenuti 2016. Radi se o naselju koje će svojom vizurom biti jedinstveno. Također već pripremamo projekte za 2018. godinu.

Na čemu trenutno radite?
Upravo ovih dana useljavamo naselje kamenih vila Ville Soto Herbe na zapadnom dijelu otoka Krka. Sve su vile prodane i imamo narudžbe za još dvije koje ćemo izgraditi naredne godine. Osim dizajna, kvalitete i savršene lokacije, novost na ovom projektu je da smo ugradili punione za elektrovozila. Isto tako smo u poodmakloj fazi gradnje naše Ville Biance, u Malinskoj. Taj projekt je razvio arhitekt Idis Turato, i na prvoj prezentaciji projekta smo ‘kliknuli’. Vjerujem da će nam ovaj projekt donijeti nagradu za dizajn. Koliko je uspješan, dokazuje i to da smo već prodali polovicu apartmana, kao i najskuplji - penthaus. U devetom mjesecu krećemo u izgradnju još jedne vrhunske građevine – Ville Belle, kao i mini naselja s četiri objekta na samoj rivi u Malinskoj.

Text: Ivana Nedoklan
Photos: Degrad